Contractenrecht vanuit het bancaire perspectief
Voorkom fouten bij het opstellen, aangaan en beëindigen van contracten van banken en andere financiële instellingen
De contractvrijheid van banken en andere financiële instellingen wordt steeds meer aan banden gelegd. Het op de juiste manier opstellen van contracten wordt daarom een steeds grotere uitdaging. In deze cursus komen het contractenrecht en specifieke thema’s als witwassen, sancties en duurzaamheid aan bod. Na afloop kent u de juridische valkuilen.
- Een helder overzicht van de precontractuele fase, de inhoud van het contract en de beëindiging van het contract
- Inzicht in de juridische valkuilen bij het opstellen, afsluiten en beëindigen van contracten door banken en andere financiële instellingen
- Toegespitst op de dagelijkse praktijk doordat er veel ruimte is voor het inbrengen van eigen casuïstiek
Over deze cursus
De contractvrijheid van banken en andere financiële instellingen wordt in toenemende mate aan banden gelegd. Het op de juiste manier opstellen, afsluiten en opzeggen van contracten is daardoor een steeds grotere uitdaging geworden.
Dat komt door het strenge financieel toezichtrecht waarmee financiële instellingen te maken hebben, maar ook door meer gedetailleerde gedragsregels in het BW en de open normen van het civiele recht. Denk aan de zorgplicht en de beoordeling van de vraag of een beding in een contract met beschermingsbehoeftige partijen onredelijk bezwarend is.
Ook andere ontwikkelingen hebben invloed op de contractvrijheid van financiële instellingen. Voorbeelden zijn het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering, bestrijding van belastingontduiking, naleving van sanctiewetgeving, het waarborgen van de financiële stabiliteit, bescherming van mensenrechten en duurzaamheidsoverwegingen.
Om niets over het hoofd te zien is grondige kennis vereist van het algemene contractenrecht en de controle op oneerlijke bedingen in bancaire en andere financiële contracten. Maar dat is niet meer voldoende. Kennis over specifieke onderwerpen is eveneens noodzakelijk om in ieder geval potentiële problemen te herkennen en eventueel een specialist bij het proces te betrekken. In deze cursus komen die onderwerpen aan bod. U wordt ook nadrukkelijk uitgenodigd om vooraf casusposities te delen met de docent, zodat de cursus zoveel mogelijk afgestemd wordt op de behoeften van de cursisten.
Na afloop weet u wat de juridische valkuilen zijn bij het opstellen, afsluiten en beëindigen van contracten door banken en andere financiële instellingen. U herkent die, kunt die zelf beter oplossen of daarvoor de juiste specialist inschakelen.
Thema’s die onder meer aan bod komen zijn:
- Precontractuele fase, de inhoud van het contract (algemene voorwaarden en overige aspecten) en de beëindiging van het contract
- Toezichtrechtelijke gedragsregels uit de Wet op het financieel toezicht (Wft) en aanverwante wetgeving
- Richtlijn 2002/65/EG betreffende de verkoop op afstand van financiële diensten aan consumenten
- Civielrechtelijke gedragsregels uit Boek 7 BW (hypothecair en consumptief krediet, betaaldiensten)
- De civiele zorgplicht (bijzonder en algemeen), zie bijv. het Yin Yang-arrest van de Hoge Raad over de plicht onder omstandigheden een betaalrekening aan te bieden aan niet-consumenten, zoals mkb en stichtingen
- nieuwe wetgeving over mensenrechten en milieu (Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD);
- Klimaataansprakelijkheid van banken, inclusief de claim van Milieudefensie tegen ING
- De Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft);
- Sanctiewetgeving: Europese sancties tegen Rusland, maar bijvoorbeeld ook tegen Hamas-financiers
- Nieuwe regels voor crypto assets: Markets in Crypto Assets Regulation (MiCAR)
- Nieuwe regels voor ICT-contracten: Digital Operational Resilience Act (DORA)
- Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG);
- Artificial Intelligence Act (AI Act)
Kwaliteitsgarantie
Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.
-
- Type
- Cursus
-
- Vorm
- Op locatie
-
- Voor wie
- Juristen die bij banken, verzekeraars en andere financiële instellingen contracten opstellen, afsluiten en beëindigen. Externe juristen zoals advocaten die financiële instellingen in dit proces begeleiden en erover adviseren en procederen. Civiele rechters en leden van het Kifid die over dit soort kwesties moeten beslissen. Wetgevingsjuristen, ambtenaren van het Miniserie van financiën en toezichthouders van de AFM en DNB die willen weten welke concrete impact bijzondere wetgeving heeft op contracten afgesloten door banken en andere financiële instellingen.
- Datum en tijd
-
vrijdag 4 april 2025
van
09:30
uur
tot
16:45
uur
vrijdag 11 april 2025 van 09:30 uur tot 16:45 uur - Locatie
- Van der Valk Zuidas, Amsterdam
- Prijs
- € 1185,- (vrijgesteld van btw)
- Punten
- 12 PO-punten NOvA
- Rechtsgebied
- Financieel recht
Valt binnen het Altijd scherp-abonnement
Met het Altijd scherp-abonnement kiest u onbeperkt uit het uitgebreide aanbod van cursussen en webinars van het CPO. Meer informatie
Aangepaste openingstijden
Vanwege de feestdagen is de servicedesk van het CPO gesloten van 20 december 2024 15.30 uur t/m 5 januari 2025. Heeft u een vraag? Op 23 & 24 december en 2 & 3 januari is het CPO per e-mail te bereiken. Fijne feestdagen!