Inleiding en actualiteiten Milieustrafrecht

Hoe kan het strafrecht worden ingezet om het milieu te beschermen?

Het milieustrafrecht krijgt wereldwijd steeds meer aandacht. Sjoerd Lopik en Ingeborg Koopmans bespreken op 4 juli 2024 in de cursus ‘Inleiding en actualiteiten Milieustrafrecht’ de belangrijkste aspecten. Na afloop bent u bekend met de belangrijkste regels uit het materiële milieustrafrecht, weet u hoe dat wordt gehandhaafd en bent u op de hoogte van de laatste trends en actualiteiten.

  • Inzicht in het materiële milieustrafrecht
  • Op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van het milieustrafrecht
  • Handvatten om knelpunten in het milieustrafrecht te verhelpen

Docent

Over dit webinar

Het milieustrafrecht krijgt steeds meer aandacht. Voorbeelden daarvan zijn de strafrechtelijke onderzoeken naar Chemours en Tata Steel, maar ook het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren voor een strafbaarstelling van ecocide. Verder is de Europese Unie de afgelopen maanden bezig geweest met een nieuwe Richtlijn Milieucriminaliteit die lidstaten verplicht tot nieuwe strafbaarstellingen op milieugebied. Het zijn belangrijke ontwikkelingen, ook omdat het strafrecht één van de middelen is om de duurzaamheidsdoelen te halen die Nederland voor de komende decennia heeft gesteld.

In deze cursus bespreken de docenten de belangrijkste aspecten van het milieustrafrecht. Ze staan stil bij het materiële milieustrafrecht: wanneer is milieuvervuiling strafbaar? Ook gaan ze in op de handhaving daarvan en verschillende belangrijke trends en actualiteiten. Zo zijn in de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking is getreden zorgplichten opgenomen die ook strafrechtelijk kunnen worden gehandhaafd. Verder bespreken ze knelpunten en hoe die kunnen worden verholpen.

Na afloop van de cursus bent u bekend met de belangrijkste regels van het milieustrafrecht. U weet waar u die regels kunt vinden, zowel in het Wetboek van Strafrecht als via de Wet op de economische delicten. Daarnaast weet u hoe die regels worden gehandhaafd en bent u op de hoogte van de trends en actualiteiten op het gebied van het milieustrafrecht.

Vragen waarop u antwoord krijgt:

  • Wanneer is milieuvervuiling strafbaar?
  • Hoe wordt het milieustrafrecht in Nederland gehandhaafd, en hoe staat het met die handhaving?
  • Welke ontwikkelingen zijn er de komende jaren in het milieustrafrecht te verwachten, zowel op het gebied van wetgeving als handhaving?

Voor wie?

Advocaten, Officieren van Justitie en bedrijfsjuristen

Kwaliteitsgarantie

Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

Type
Cursus
Vorm
Op locatie
Datum en tijd
donderdag 4 juli 2024 van 13:00 uur tot 17:30 uur
Locatie
Quinton House, Utrecht
Prijs
€ 559,- inclusief digitaal cursusmateriaal en catering (vrijgesteld van btw)
Punten
4 PO-punten NOvA
Rechtsgebied
Strafrecht

Spend your summer day the smart way

De zomer is het ideale moment om uw kennis bij te spijkeren. Lees meer over de CPO Zomercursussen.

Valt binnen het Altijd scherp-abonnement

Met het Altijd scherp-abonnement kiest u onbeperkt uit het uitgebreide aanbod van cursussen en webinars van het CPO. Meer informatie