INSOLAD-cursus Onrechtmatigheidsonderzoek

Hoe zet u een goed onrechtmatigheidsonderzoek op?

Voorkom een tunnelvisie bij een onrechtmatigheidsonderzoek. In de INSOLAD Cursus ‘Onrechtmatigheidsonderzoek’ bespreken Gert Koers, Rick van Betten en Peter Schimmel op 11 december 2024 een heldere aanpak voor een dergelijk onderzoek in een faillissement. Na afloop weet u hoe u dat onderzoek goed opzet en wat de valkuilen zijn.

  • Een overzichtelijke methode voor het onrechtsmatigheidsonderzoek
  • Veel ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van praktijkervaringen en -casus
  • Tips om veelgemaakte fouten en valkuilen te vermijden

Docenten

Over deze cursus

Hoewel het aantal faillissementen in de coronaperiode relatief laag was, zijn faillissementen waarbij zich onrechtmatigheden voordoen van alle dag. Dat aantal zal ook toenemen nu de verwachting is dat het totaal aantal faillissementen toeneemt. En door de coronaperiode zullen daarin ook specifieke vraagstukken over NOW-subsidies, belastinguitstel en uitzonderlijke bankfinanciering aan de orde komen. Het is in die gevallen belangrijk om een goed onrechtmatigheidsonderzoek op te zetten.

In deze cursus gaan de docenten uitgebreid in op de vraag hoe u een onrechtmatigheidsonderzoek opzet waarmee u zich achteraf, bijvoorbeeld in een juridische procedure in voldoende mate kunt verantwoorden. Een valkuil is bijvoorbeeld dat het onderzoek zich te specifiek richt op een (rechts)persoon en te vroeg wordt geoordeeld. Het is juist belangrijk dat eerst de feiten bekend zijn om een bepaalde rechtsvraag te beantwoorden. Pas als al die feiten bekend zijn, kan vast komen te staan dat het om een bepaalde persoon (de bestuurder of een bank) gaat. Het is dus steeds zaak om te waken voor een tunnelvisie. De docenten bespreken een onderzoeksopzet waarmee u dat kunt voorkomen.

Daarnaast wordt tijdens de cursus aandacht besteed aan actio Pauliana en wat de toepassingsvoorwaarden buiten en binnen faillissement zijn. Verder worden de verschillende vormen van bestuurdersaansprakelijkheid behandeld. Kennis van deze onderwerpen is van groot belang in het kader van het onrechtmatigheidsonderzoek.

U leert het proces te overzien. Dat maakt u effectiever, efficiënter en een betere gesprekspartner in insolventiesituaties waarin onderzoek een vereiste is. Tijdens deze dag is er veel ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van praktijkervaringen en -casus.

Na afloop van de opleidingsdag bent u bekend met een overzichtelijke aanpak voor het onrechtmatigheidsonderzoek.

Thema’s die onder meer aan bod komen:

  • actio Pauliana
  • bestuurdersaansprakelijkheid
  • jaarrekeningenrecht
  • forensic accountancy
  • het opzetten van een goed onderzoek

Voorbereiding

De INSOLAD cursus Onrechtmatigheidsonderzoek kent een voorbereidingsverplichting. Hiervoor geldt het volgende:

  • uiterlijk twee weken voor aanvang van de cursus vindt u het studiemateriaal en een casus op deze informatiepagina van de cursus
  • het studiemateriaal en de casus bestudeert u in de voorbereiding op de cursus
  • houdt u rekening met ongeveer 5 à 6 uur

Voor wie?

Deze opleidingsdag is bedoeld voor medewerkers (niet-juristen) die de CPO/INSOLAD ‘Basisopleiding Faillissementsrecht‘ hebben gevolgd; minimaal twee jaar ervaring als faillissementsmedewerker.

       

Type
Cursus
Vorm
Op locatie
Datum en tijd
woensdag 11 december 2024 van 09:30 uur tot 17:00 uur
Locatie
BCN CS, Utrecht
Prijs
€ 525,- (btw-vrij) inclusief digitaal cursusmateriaal en catering
Punten
6 PE-punten Wsnp