Strafbare greenwashing

Kent u de strafrechtelijke valkuien bij duurzaamheidscommunicatie?

Wereldwijd komen er steeds meer rechtszaken over greenwashing. Deze zaken speelden zich eerst met name af bij reclame-autoriteiten, toezichthouders en civiele rechters. In dit webinar komen internationale strafzaken en Nederlandse strafrechtelijke mogelijkheden en risico’s met betrekking tot greenwashing aan bod. Na afloop weet u welke strafrechtelijke valkuilen er voor bedrijven zijn bij hun communicatie over duurzaamheid.

  • Inzicht in internationale strafzaken over greenwashing
  • Kennis van de strafrechtelijke valkuilen voor bedrijven bij hun communicatie over duurzaamheid
  • Kies zelf een geschikt moment om het webinar te volgen

Docent

Over dit webinar

Wereldwijd komen er steeds meer rechtszaken die verband houden met greenwashing. Dat zijn niet meer alleen zaken voor reclame-autoriteiten, toezichthouders en de civiele rechter, want inmiddels wordt ook binnen de strafrechtketen vaker naar greenwashing gekeken. Vormen van misleiding of valsheid in geschrift kunnen in veel gevallen ook daadwerkelijk strafrechtelijk worden vervolgd.

Zo loopt in Duitsland een strafrechtelijk onderzoek naar DWS, een dochteronderneming van Deutsche Bank. Het bedrijf zei dat het duurzame financiële producten op de markt bracht, maar dit klopt volgens de Duitse aanklager niet. Soortgelijke zaken lopen ook in andere jurisdicties, waaronder de Verenigde Staten en Frankrijk. Ook het Nederlands strafrecht kent meerdere bases voor dit soort zaken.

In dit webinar bespreekt de docent internationale strafzaken en Nederlandse strafrechtelijke mogelijkheden en risico’s in verband met greenwashing. Ook gaat hij in op verplichtingen tot eerlijke communicatie van bedrijven over hun klimaatbeleid en over de gevolgen van onjuistheden in de duurzaamheidscommunicatie van bedrijven.

Na afloop weet u welke strafrechtelijke valkuilen er voor bedrijven zijn bij hun communicatie over duurzaamheid.

Thema’s die onder meer aan bod komen:

  • Internationale strafprocessen over greenwashing (en andere vormen van misleidende milieu-informatie)
  • Verplichtingen tot eerlijke communicatie van bedrijven over hun klimaatbeleid
  • Gevolgen van onjuistheden in de duurzaamheidscommunicatie van bedrijven

Voor wie?

Advocaten, (kandidaat-)notarissen en bedrijfsjuristen

Kwaliteitsgarantie

Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn                                                     erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

 

Onze cursussen zijn erkend door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Type
Webinar
Vorm
Online
Datum en tijd
dinsdag 12 november 2024 van 09:30 uur tot 10:30 uur
Prijs
€ 77,50 (vrijgesteld van btw)
Punten
1 PO-punt NOvA
Rechtsgebied
Strafrecht

Valt binnen het Altijd scherp-abonnement

Met het Altijd scherp-abonnement kiest u onbeperkt uit het uitgebreide aanbod van cursussen en webinars van het CPO. Meer informatie

Valt binnen de CPO Webinarbundels

Met een CPO Webinarbundel kunt u een jaar lang volop online leren en uw kennis aanscherpen. U krijgt essentiële updates en inzichten. Zo blijft u altijd scherp. Meer informatie