De cliënt wil een werkbare oplossing die zo compliant mogelijk is

CPO-docent en privacyrechtadvocaat Friederike van der Jagt zoekt naar praktische en werkbare oplossingen voor haar cliënten. Haar vakgebied is continu in ontwikkeling, daarin neemt ze haar cliënten mee. De continue ontwikkelingen betekenen ook dat je als jurist nooit bent uitgeleerd. Dat geldt ook voor haar.

“Ik wil mijn cliënten helpen door praktische oplossingen aan te dragen voor hun problemen. Binnen mijn vakgebied, het privacyrecht, gelden veel regels waaraan ondernemingen moeten voldoen, maar de ervaring leert dat die in de praktijk niet altijd uitvoerbaar zijn. Cliënten zitten dan niet te wachten op uitgebreide juridische verhandelingen, maar op een werkbare oplossing die zo compliant mogelijk is. Daarmee zijn ze het meest geholpen, dat is ook de manier waarop ik voor hen het verschil kan maken.”

Sparren met cliënten

“In mijn praktijk merk ik dat cliënten behoefte hebben aan het sparren over juridische kwesties. Daar hoort wat mij betreft ook bij dat ik ze meeneem in ontwikkelingen die op hen afkomen. Ik schets de grote lijnen, geef advies over de onderwerpen die ze op korte termijn moeten oppakken en benoem ook welke ontwikkelingen ze in de gaten moeten houden, maar die op dat moment niet de hoogste prioriteit hebben.”

Aandacht voor vakgebied

“Ik vind het onder de aandacht brengen van mijn vakgebied sowieso belangrijk, dat is een van mijn drijfveren. Je ziet namelijk steeds meer wat de gevolgen zijn wanneer bedrijven zich niet houden aan de privacywetgeving. Neem bijvoorbeeld TikTok dat grof geld verdient aan het onrechtmatig verwerken van persoonsgegevens van kinderen en voor kinderen zeer verslavend is. Bedrijven realiseren zich goed dat ze met onze gegevens goud in handen hebben, maar het is van belang dat ze daar op een zorgvuldige manier mee omgaan.”

Specialist

“In het kader van alle ontwikkelingen die spelen is het voor mij ook belangrijk dat mijn cliënten zich ervan bewust zijn dat privacycompliance nooit af is. Mijn vakgebied verandert zo snel, dat het geen onderwerp is dat je er binnen een bedrijf even bij kunt doen. Ik raad cliënten daarom ook aan om hiervoor iemand intern aan te stellen. Deze medewerker kan dan zelf veel zaken oppakken en alleen als dat nodig is voor bijvoorbeeld juridisch meer ingewikkelde kwesties, mij als specialist inschakelen. Mijn inzet kan dan vaak ook beperkt blijven. Dat is het voordeel van het zijn van specialist; je overziet snel wat er moet gebeuren in een bepaalde zaak. Dat is mijn meerwaarde.”

Samenwerken met andere specialisten

“Mijn vakgebied is continu in beweging. Wat dat betreft geldt ook dat je je steeds moet realiseren dat je als jurist nooit bent uitgeleerd. Ik houd mijn kennis actueel en blijf scherp door veel te doceren. Het voorbereiden van de cursussen dwingt mij namelijk om me goed te (blijven) verdiepen in de materie en de actuele ontwikkelingen op de voet te volgen. Uiteraard volg ik ook zelf cursussen en webinars over onderwerpen waarop ik mijn kennis wil uitbreiden. Verder is het voor mij belangrijk om samen te werken met andere specialisten. De kennisdeling die dan plaatsvindt, is zeer waardevol. We benaderen een probleem allemaal vanuit onze eigen expertise, maar alleen samen kun je de volledige context begrijpen.”

Maak het verschil

Als jurist wil je het verschil maken. Daarom nodigen onze docenten uit om kritisch door te vragen tot de kern en de essentie achter de actualiteit te doorgronden. Zo krijg je grip op de zaak en loop je steeds voorop als expert in je vakgebied. Dat maakt een wereld van verschil.

Ga naar cpo.nl/maakhetverschil