Wees nieuwsgierig; daarmee haal je het beste uit jezelf

Door nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen, haal je het beste uit jezelf. Dat stelt hoogleraar Burgerlijk recht en voorzitter van het CPO-bestuur Steven Bartels. “Door de wisselwerking in discussies met anderen vergroot je kennis en inzicht. Dat zorgt voor meer kwaliteit.”

“Ik laat me in mijn werk leiden door nieuwsgierigheid. Daar hoort bij dat ik het belangrijk vind om mensen om me heen te hebben die kritisch zijn op wat ik doe. De universiteit is daarvoor een goede omgeving. Het is een plek voor onpartijdige en onafhankelijke gedachtewisselingen en voor het verrijken met andere perspectieven. Dat gebeurt overigens ook in het onderwijs dat ik verzorg. Studenten verrassen me met goede vragen die mij aanzetten om verder te denken.”

Kennis en inzicht vergroten

“Vanuit mijn nieuwsgierigheid voel ik mij vaak nog een beginneling, want door discussies met anderen merk je dat je meer niet, dan wel weet. Daar staat tegenover dat ik met mijn kennis de ander ook veel kan brengen. Door die wisselwerking vergroot je je kennis en inzicht. Dat zorgt voor een hogere kwaliteit en meer begrip voor elkaar.

Ik ben ervan overtuigd dat je door vragen te stellen, het beste uit jezelf kunt halen. Daarmee maak je het verschil als jurist. In de cursussen die ik verzorg, wil ik dat stimuleren. Daarom verdiep ik mij van tevoren altijd in de achtergrond van de deelnemers. Zijn het specialisten, en welke ervaring hebben ze met het onderwerp? Ik bereid de cursus voor, maar het is aan de deelnemers om er zelf mee aan de slag te gaan en vragen te stellen. Het resultaat is vaak dat niet alleen zij naar huis gaan met meer kennis, maar ik ook. Dat is een mooie wisselwerking.”

Klimaat en recht

“In de wereld spelen vraagstukken die dringend om een antwoord vragen. Klimaatverandering is daar één van. Het recht speelt een belangrijke rol bij het realiseren van klimaatdoelstellingen. In de rol van jurist kun je daarover actief meedenken, want we moeten grote stappen zetten. Wetgeving op het gebied van klimaat moeten we aan de voorkant goed regelen: met ambitie voor de klimaatdoelstellingen én van kwaliteit. Voorkomen moet worden dat vanuit goede bedoelingen te snel wetgeving wordt gemaakt. Als een oplossing kwalitatief niet goed is, dan werkt die niet. Als dat inderdaad niet het geval blijkt te zijn, dan zijn we verder van huis. Kwalitatief goede regelgeving is dus essentieel.”

Ambitie en kwaliteit

“Deze lijn van ambitie en kwaliteit komt terug in het programma Klimaat & recht van het CPO. Daarmee wil het CPO een bijdrage leveren aan het klimaatvraagstuk. Vanuit mijn rol probeer ik dat ook te doen door in publicaties onderwerpen te adresseren. Waar zie ik een probleem, maar ook: wat is geen probleem? Op die manier probeer ik mij in de klimaatdiscussie te mengen en mijn bijdrage daaraan te leveren.”

Maak het verschil

Als jurist wil je het verschil maken. Daarom nodigen onze docenten uit om kritisch door te vragen tot de kern en de essentie achter de actualiteit te doorgronden. Zo krijg je grip op de zaak en loop je steeds voorop als expert in je vakgebied. Dat maakt een wereld van verschil.

Ga naar cpo.nl/maakhetverschil